miercuri, 14 mai 2014

Ce este ABA?



         ABA este prescurtarea termenilor Applied Behavior Analysis, in traducere Analiza Comportamentala Aplicata (ACA), este o terapie psihologica ce are ca scop modificarea sau intarirea unui comportament.

        Primele lucrari de psihologie comportamentala sunt semnate de Ivan Pavlov (1849-1936) si vorbeste despre comportamentele reflexe si conditionate, Edward  L Thorndike (1874-1949) descopera legea efectului si este precursorul notiunii de intarire, Jhon B. Watson autor al termenului de „behaviorism” (comportamentalism) sustinator al focalizarii pe comportamentul observabil si rolul mediului inconjurator.

 Interventia de tip A.B.A. deriva din cercetarile lui B.F. Skinner (1904-1990) care a pus accentul pe rolul consecintelor comportamentului si intaririi. 

        Metoda de interventie ABA devine cunoscuta marelui public multumita lui Ole Ivar Lovaas (8 mai 1927- 2 august 2010) prin Manualul ABA publicat in 1987 in care se vorbeste despre interventia precoce si intensiva in cazurile de autism. Acest manual are un succes deosebit si este apreciat pozitiv atat de specialisti cat si de familiile copiilor cu dizabilitati. Datorita presiunilor facute apar tot mai multe centre, scoli si servicii de interventie precoce aplicand metodologia ABA.

       Astazi domeniile de aplicare sunt extrem de variate. Ele privesc nu numai tulburarile mentale, ci si persoanele fara probleme deosebite, sectorul terapiilor, scoala si mediile educative, sociale si medico-sociale, practicantii fiind profesionistii, parintii si fratii.

        Pentru a desemna acest demers sunt folosite mai multe denumiri care pun accentul pe un aspect sau altul. Terapeutii prefera sa vorbeasca despre „terapii cognitiv-comportamenale” sau mai simplu „terapii comportamentale” , cei care lucreaza in domeniul educatie folosesc termenul de „educatie comportamentala”, iar altii folosesc termenul de „modificare a comportamentului”
         Metoda ABA folosete termeni precum: „comportament”- ce desemneaza toate actiuniile si indemanarile si este in mare masura determinat de o circumstanta (antecedent). „Modificare coportamentala”- vizeaza procesul prin care se schimba o abilitate sau indemanare. „Recompensele” pozitive ce ajuta la repetarea si inmultirea comportamentelor pozitive si recompensele negative ce ajuta la diminuarea sau inlaturarea unor comportamente negative.

       Alti termeni folositi:
„Antecedent”- circumstanta in care a aparut comportamentul respectiv (unde, cand, cum, cu cine a aparut un comportament
„Comportament” - actiunea ca urmare a atecedentului
„Consecinta” – rezultatele comportamentului si beneficiile negative sau pozitive

      Toate aceste (si nu numai, acestia sunt principalii termeni) se aplica pe diverse lectii (sitting-uri) care il ajuta pe copil sa-si insuseasca abilitatiile fizice, verbale si cognitive.
Interventia terapeutica la copiii cu autism este de lunga durata, necesita un anumit numar de ore pe saptamana  intre 10 si 40 de ore, dar rezultate bune se obtin si la 20 de ore/saptamana. In lucrul cu copii cu autism trebuie sa fim atenti la fiecare progres (chiar si regres in anumite arii) pentru a da incredere in fortele proprii si pentru a continua procesul de integrare, proces ce uneori dureaza toata viata...

          Prejudecati despre terapia ABA: 

-                        ABA este o terapie rigida- ABA nu este o terapie rigida , necesita foarte multa imaginatie din partea coordonatorului si echipei. Tine foarte mult cont de abilitatile si nevoile copilului. Are niste puncte de reper destul de fixe, dar care nu fac terapia rigida, ci ne ajuta pe noi sa ne ghidam in demersul terapeutic.

-                       ABA vindeca autismul- nimic mai fals, ABA nu vindeca autismul, ci ajuta persoana cu autism sa isi dezvolte abilitatile si comportametele sociale, reusind sa traisca independent. Anumite caracteristici (mai multe sau mai putine) ale autismului vor ramane toata viata.

-                   ABA este pentru copiii cu autism- nu, ABA nu este numai pentru copiii cu autism, ea se foloseste cu succes in toate tulburarile si bolile psihice atat la copii, cat si la adulti.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu