miercuri, 26 noiembrie 2014

Autismul la băieți vs. fete.



De ce autismul afectează mai mult persoanele de sex masculin decât pe cele de sex feminin
- Fetele par să tolereze mai multe mutații genetice decât băieții, înainte de a prezenta simptomele acestei tulburări -
De Mary Brophy Marcus



   Un nou studiu ADN începe să explice de ce este mai puțin probabil ca fetele să prezinte o tulburare din spectrul autismului decât băieții.
Reiese din acest studiu că fetele tind să nu dezvolte autismul atunci când există numai anormalități genetice ușoare, după cum spun cercetătorii. Însă, atunci când sunt diagnosticate cu această tulburare, sunt mai multe șanse să aibă mai multe mutații genetice extreme decât băieții care prezintă aceleași simptome.
„Fetele tolerează mutațiile de dezvoltare neurologică mai bine decât o fac băieții. Aceasta este ceea ce arată efectiv studiul”, a declarat autorul acestuia, Sebastien Jacquemont, profesor asistent de medicină genetică la CHUV (Centre hospitalier universitaire vaudois), spital universitar din Lausanne, Elveția.
„Pentru a «împinge» o fată peste prag, ca să dezvolte autismul sau oricare dintre aceste tulburări de dezvoltare neurologică, este nevoie de mai multe dintre aceste mutații”, a mai adăugat Jacquemont. „Este vorba despre rezistența la afectarea genetică.”
Dilema este că cercetătorii nu știu exact de ce lucrurile stau așa. „Este mai mult o observație la un nivel molecular”, a remarcat Jacquemont.
   În acest studiu, cercetătorii elvețieni au colaborat cu oameni de știință de la University of Washington School of Medicine pentru a analiza circa 16.000 de mostre ADN și seturi de date de secvențiere de la oameni cu tulburări de dezvoltare neurologică, incluzând tulburările de spectru autist.
Investigatorii au analizat de asemenea date genetice de la aproape 800 de familii afectate de autism, în vederea acestui studiu, care a fost publicat online pe 27 februarie [2014], în „American Journal of Human Genetics”.
   Cercetătorii au analizat variantele numărului de copii (copy-number variants – CNV), care sunt variații individuale, în numărul de copii, ale unei anumite gene. Au cercetat de asemenea și variantele cu un singur nucleotid (single-nucleotide variants – SNV), care sunt variații de secvență ADN ce afectează un singur nucleotid. Nucleotidele sunt blocurile fundamentale de construcție a ADN-ului.
Studiul a descoperit că persoanele de sex feminin diagnosticate cu orice tulburare de dezvoltare neurologică, incluzând tulburarea deficitului de atenție/hiperactivității și dizabilitatea intelectuală, au mai multe CNV nocive decât persoanele de sex masculin care au fost diagnosticate cu aceeași tulburare. Persoanele de sex feminin cu autism au, de asemenea, mai multe SNV nocive decât persoanele de sex masculin cu aceeași afecțiune.
„Există o disparitate bine-cunoscută, atunci când vine vorba despre tulburările de dezvoltare, între băieți și fete, și este un lucru care pune în încurcătură”, a spus Jacquemont. „Și au existat destule lucrări care au încercat să investigheze această abatere pe care am observat-o clinic.”
Autorii studiului au relevat că autismul afectează patru băieți la o singură fată. Proporția crește la 7 la 1 atunci când sunt cercetate cazurile de autism cu înaltă funcționare (high-functioning autism – HFA).
„Este un studiu interesant”, a declarat dr. Andrew Adesman, șeful secției de pediatrie comportamentală și de dezvoltare de la Centrul Medical Pediatric „Steven & Alexandra Cohen” din New York.
„Nu este un studiu ușor de interpretat, însă cu siguranță putem spune că el încearcă să ofere sprijin pe mai departe prezumției că proporția bărbați/femei [cu autism] este afectată de vulnerabilități genetice – că are un substrat genetic”, a spus Adesman.
   Ce înseamnă aceste descoperiri, pentru părinți și pacienți?
Adesman a afirmat că nu există beneficii imediate, însă aceste cunoștințe pot ajuta la direcționarea cercetărilor viitoare.
„Acest lucru nu va duce la o revoluție în tratament, însă, din punct de vedere clinic, îi poate ajuta pe cercetători și pe universitari să înțeleagă de ce tulburările de dezvoltare par să fie mai comune în rândul băieților decât în cel al fetelor”, a remarcat el.
Noua cercetare consolidează, de asemenea, ideea că diferențele – sau vulnerabilitățile –genetice nu sunt limitate la cromozomii sexuali, a mai adăugat Adesman.
Prezumția a fost: „Păi, băieții au un cromozom Y și fetele nu au, deci există probleme cu cromozomul Y ce explică asta?”, a observat Adesman.
„Ideea principală este că există o mulțime de variații genetice anormale și atipice care duc la tulburări de dezvoltare în rândul copiilor și adulților”, a explicat Adesman. „Femeile par să fie un pic mai rezistente în ceea ce privește capacitatea de a avea anormalități minore fără a avea și o problemă de dezvoltare.”
   Jaquemont a fost de acord că descoperirea echipei sale deschide noi căi pentru studiu.

   Rezultatele studiului oferă idei pentru „a descifra și mai mult chestiunea”, a spus Jacquemont. „Un studiu ce ar putea fi de ajutor ar fi unul ce ar încerca să înțeleagă care sunt simptomele ce apar mult mai repede la persoanele de sex masculin decât la cele de sex feminin. Există o mulțime de «piste» ce ar putea fi explorate.”
Contact:

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu