Cea mai eficienta terapie prin sunet ramane cea inventata de doctorul Tomatis .Metoda Tomatis ajuta in demersul pe ascultare activa, in dezvoltarea prezentei de spirit cu tot ce decurge ulterior, in adaptarea si performarea in mediul inconjurator.
Urechea nu este responsabila doar pentru detectarea sunetelor, este un organism responsabil pentru capacitatile motorii, coordonarii și ritmului. Metoda Tomatis stimuleaza sistemul vestibular responsabil pentru aceste funcții.
Ascultarea este condiționată de starea noastra emotionala, ce inhiba capacitatea noastră de a comunica în mod corespunzător. Metoda Tomatis ne ajută sa depasim blocajele emotionale, deblocand "surzenia emoțională".
O cauza definita a autismului sau sindromului Asperger nu este cunoscuta, dar un factor care contribuie este considerat a fi distorsiunea în recepția informațiilor senzoriale. Multi copii cu autism au sensibilitate extremă la zgomot. Unele frecvențe sunt de fapt dureroase pentru ei. Dr. Tomatis sugereaza ca, în scopul de a opri sunetele dureroase sau alte stimulente nedorite copilul închide mecanismul de audiere, astfel încât anumite sunete nu pot penetra constiinta. La nivel fiziologic, aceasta închiderea a urechii se realizează printr-o relaxare a mușchilor urechii medii. De-a lungul timpului, acesti muschi isi pierd tonicitatea. Sunetele sunt apoi percepute imprecis și, ca urmare, sunt analizate incorect. Tomatis consideră că refuzul de a comunica la copiii cu autism rezulta din obturarea lor auditiva. Deși acestea pot intelege ce li se spune, ei isi ‚inchid’ multe dintre frecvențele sunetului și, astfel, si-au inchis si multe conținuturi emoționale al mesajului.
Terapia prin sunet oferă unui copil cu autism posibilitatea de a redeschide capacitatea de ascultare. Sunetele fluctuante produse de urechea electronica pot exercita treptat și tonifierea musculaturii urechii, pregatind urechea pentru a răspunde și a recunoaste întreaga gamă de frecvențe. Astfel comunicarea capata noi sesuri pentru el descoperind zone ce ii erau inaccesibile pana acum.
Tomatis a descoperit că, din cauza modului în care urechea fatului se dezvolta primele sunetele auzite in uter sunt sunete de frecvență înaltă. Copilul aude nu numai bătăile inimii mamei și zgomote viscerale, dar, de asemenea, vocea ei. Retrezirea capacitatii copilului de a auzi frecvențe înalte recreează o experiență auditivă și poate permite declansarea contactul emotional cu mama și apoi cu celelate persoane. Stimularea senzoriala cu ajutorul terapiei prin sunet inbunatateste integrarea senzoriala. Deoarece sunetul este unul dintre sistemele vitale pentru integrarea creierului, utilizarea terapiei prin sunet poate aduce o schimbare semnificativă în capacitatea copilului de a procesa și integra informații senzoriale.
Copiii cu autism au raspuns la terapia prin sunet arătând un interes mai mare în a face contactul și comunicarea cu oamenii din jurul lor. Interacțiunile cu membrii familiei lor au devenit mai afectuoase și mai adecvate. A crescut contactul vizual, iar copiii au o durata mai mare a atenție. Pot iniția contactul cu alte persoane mai usor. Pentru copii ce nu aveau limbajul dezvoltat a crescut numarul de sunete emise. Copiii care vorbesc ar putea dezvolta o utilizare mai adecvată a limbajului, de exemplu, a început să folosească mai mult pronumele personal "eu", "tu" sau prenumele, si au inceput sa foloseasca cuvinte pentru a exprima sentimentele lor. Ei pot începe să râdă și să plângă la momente potrivite. Odata ce copiii au început să iasă din izolarea lor emotionala, a crescut si numarul interactiunilor sociale.
Metoda Tomatis are efecte pozitive si pentru persoanele cu:
Tulburarea atentiei sau Attention Deficit Disorder si hiperactivitatea sunt probleme congenitale care afecteaza 20% dintre baieti si 8% din fete. Se considera ca sunt cauzate de o deficiență în sistemul de prelucrarea mesajelor daunatoare, în diferite părți ale creierului. Majoritatea copiilor cu ADD / ADHD au probleme de recepție auditiva. Deși ei pot auzi, au dificultati in a da sens la ceea ce aud. Această recepție neselectivă a input-ului auditiv, duce la incapacitatea de a concentra atenția asupra unui subiect selectat pentru o perioadă de timp. Funcționarea deficitară a lobului frontal determina la copil o deficienta cognitiva ce il impiedica sa controleze impulsul de a actiona. Aceasta impulsivitate și hiperactivitate duce la probleme de comportament și abilități sociale slabe.
Rezultatele:
Prin stimularea lobul frontal, terapia prin sunet poate restabili capacitatea copilului de a gândi rapid și de a se infrâna înainte de a acționa. Se poate inbunatati si capacitatea de a asculta sau procesul de recepție auditiva, astfel încât copilul poate învăța să se concentreze pe sunetul dorit și de a retransmite sunetul direct la centrul de limbaj din creier. Problemele de recepție auditiva sunt cauzate de închiderea urechii la anumite frecvențe de sunet. Muschii urechi devin leneși și nu răspund, astfel trebuie să fie stimulati. Terapia prin sunet ajuta la reorganizarea transmiterii stimulilor auditivi din creier. Acest proces ajută la reducerea stresului și a tensiunii în întregul sistem nervos. Copilul devine capabil să selecteze un stimul ales în loc sa a fie distras constant de fiecare sunet în mediul înconjurător.
Sindromul Down
75% din copiii cu sindrom Down au o problema de auz. Acest lucru este cel mai adesea din cauza infectiei recurente a urechii medii și depunerilor de ceară. Repetarea infectiilor cronice duce la adeziuni fibroase care limitează mișcarea oaselor rezultand pierderea progresiva a auzului. Copiii cu sindromul Down sunt afectati în mod semnificativ de deprivarea senzorială și au nevoie de măsuri de susținere pentru a ajunge la potențialul cognitiv complet. Afectarea limbajului duce la întârzieri de învățare în toate zonele și face sarcina de educație și socializare mai dificila. Acest lucru creeaza probleme de comportament ce ar putea fi evitate daca s-ar dezvolta abilitatile lingvistice.
Terapia prin sunet poate stimula capacitatea de audiere prin exercitarea urechii, în special pentru a primi sunete de inalta frecventa, care sunt pierdute atunci când audierea este deteriorata. Sunetele de consoane, cum ar fi b, d, p, g și t sunt sunete de frecvență înaltă și sunt, desigur, esențiale pentru înțelegerea clară a limbajului. Inainte de a emite sunete copilul trebuie sa le auda. Terapia Tomatis poate restabili audierea în întreaga gamă de frecvențe, ceea ce va afecta pozitiv discursul copilului.
Terapia Tomatis are rezultate semnificative in toate domeniile de dezvoltare ale copiilor cu sindrom Down. Auzul îmbunătățit duce la un interes mai mare fata de mediul înconjurător și confera mai mult dinamism și mai multa dorința de a învăța. Înțelegerea limbajului și a discursurilor sunt imbunatatite în mod semnificativ si, deoarece legatura dintre invatarea limbajului si deschiderea fata de lume sunt directe, rezultatele educationale si performantele copilului vor fi dezvoltate in toate ariile.
Metoda Tomatis are efecte pozitive asupra tuturor persoanelor cu tulburari de comportament sau/si tulburari de limbaj, mai multe despre aceasta metoda pe site-ul
www.terapie-tomatis.ro
Video despre Tomatis
www.terapie-tomatis.ro
Video despre Tomatis
Contact:
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu