luni, 28 iulie 2014

Fuga de acasa a copiilor cu autism.



     “Mii de copii dispar în fiecare an, uneori chiar de lângă părinţii şi fraţii lor. Nimeni nu mai ştie nimic de ei. Numai anul trecut au dispărut în România aproape 3.000 de copii. Dintre aceştia, mai mult de jumătate nu au fost găsiţi nici până acum.”  Jurnalul.ro

     Nu avem un procent care sa ne spuna cati dintre ei sufereau de autism, ADHD sau alte dizabilitati. Dar foarte des intalnim la copiii cu autism dorinta de a fugi din zonele de siguranta. Unele cercetari spun ca tendita de a fugi este in corelatie cu gradul avansat al tulburarii.
Copiii cu autism fug din casa, de la magazine, cand sunt in vizita, fug de la scoala, etc. Iar motivele lor de evadare sunt tot la fel de diverse. Ei fug "pur și simplu se bucură de miscare / sau de explorare." Alte motive des intalnite sunt: copilul se ascunde, intr-un loc favorit, scapa dintr-o situatie anxiogena, vrea sa scape de stimuli deranjanti sau manifesta un interes deosebit pentru…o floare, o ciocolata, o jucarie, un anume loc de joaca sau un anume obiect din acel loc de joaca, etc.
     Copiii nu fug ca au parintii, tutorii, sau profesorii  neatenti ci pur si simplu urmaresc momentul de neatentie si fug. Asa ca certurile intre aceste persoane nu isi au rostul. Mult mai bine e sa inceapa cautarea. Iar pentru a facilita gasirea trebuie avute in vedere urmatoarele:
copilul ar trebui sa poarte o bratara personalizata din silicon cu  numele lui mic si unu –doua numere de telefon. Preferabil doua numere de telefon, caci din anumite motive unu s-ar putea sa nu mearga sau sa fie inchis  fix atunci. Numerele de telefon ar trebui sa contina si prefixul tarii (+4) deoarece nu putem sti unde se intampla iar daca suntem in strainatate, fara prefix telefonul devine inutil.
     Cat de bine si usor va puteti descrie copilul? Recomandat ar fi sa aveti o poza cu el mereu la dumneavostra..
     Exista si dispositive GPS de localizare ce pot fi puse intr-o gentuta pe care sa o poarte mereu.
     Pentru a preveni fuga din casa se poate monta la usa un clopotel asemantor celor  din magazine.

    Cum putem preveni sau ajuta un copil ce are tendinta de a fugi:
     In programul terapeutic trebuie introduse regulile de circulatie, de exemplu: traversarea pe la zebra pe culoarea verde. Pentru a se descurca mai bine in multitudinea de sunete si de persoane este indicat sa se faca sedintele de localizare a sunetelor si de localizare a persoanelor in parc.       Astfel el se va orienta mult mai bine.
     In functie de capacitatile copilului, se pot exersa si “pierderi controlate” adica in momentul in care nu mai vede pe nimeni cunoscut sa se indrepte spre un om in uniforma (guardian, politist, etc.) si  sa ii arate bratara.
     Trebuie avut in vedere ca majoritatea deceselor la copiii disparuti provin prin inec asa ca niste cursuri de inot sunt binevenite.
     Statistic s-a dovedit realul ajutor pe care il ofera cainii de companie. Pe langa faptul ca ii capteaza atentia copilului, il poate si insoti peste tot, scad astfel riscurile de a pati ceva si cresc sansele de a fi identificat mai usor. Cainele e vital sa poarte placuta de identificare cu toate datele necesare.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu