miercuri, 23 iulie 2014

Cum invatam o persoana cu dizabilitati sa mearga pe bicicleta?


          In mersul cu bicicleta, important este sa invatam sa ne pastram echilibrul. Iar tendinta este de a pune roti ajutatoare  bicicletei pentru a invata sa ne mentinem echilibrul. 
          Se va observa ca atunci cand se dau jos aceste roti, chiar si dupa o perioada lunga de timp, copilul nu stie sa isi mentina echilibrul. Atunci vom considera ca invatare necesita ajutorul unei a doua persone cu functia bine determinate  de a tine de seaua  bicicletei, aceasta metoda implica cazaturi, lucru ce poate crea temeri si stressuri fata de  biciclit. Sunt sanse mari ca persoana sa nu mai vrea sa se urce niciodata pe bicicleta.
          Cel mai simplu este sa invatam mersul cu bicicleta pe o” bicicleta pedagogica”,  arata ca cea din imagine si dupa cum se vede nu are pedale, copilul va invata intr-o perioada scurta de timp sa isi mentina echilibru, o poate folosi cateva luni fara probleme. Iar cand va creste i se va cumpara o bicicleta normala, fara roti ajutatoare, deoarece stie foarte bine sa isi mentina echilibrul.
         Problema cu bicicleta pedagogica este ca nu mai poate fi folosita dupa ce copilul a trecut de 90-100 cm. si oricum poate are deja o varsta mai inaintata .
           In aceste conditii ii cumparam o bicicleta pe marimea sa, FARA roti ajutatoare si II SCOATEM PEDALELE pentru a nu se lovi de ele cat timp invata . Bicicletei ii dam seaua cat mai jos, sa creeze un contact stabil intre talpa piciorului si sol. El se va pune in miscare dand din picioare (stang-drept, stang-drept).  Trebuie exersat pana isi poate mentine echilibru, la inceput cateva secunde, cu picioarele in aer, apoi timpul creste progresiv.  In timp  va fi  invatat  sa ia curbe, sa puna frana cu frana cu frana de mana de la ghidon, nu cu frana de  picior. Semnul ca a “masterat” mersul pe bicicleta este ca reuseste sa se uite in alte parti  din mers. Ii repunem pedalele si le va folosi fara probleme.
          Acesta este o metoda ce nu provoaca stress, traume fizice si psihice si  poate fi aplicata la orice varsta. Invatatul poate dura de la 1-2 ore la cateva zile.
Succes!

 Ne gasiti pe Facebook
www.terapii-autism.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu