miercuri, 10 decembrie 2014

Îmbogățirea experiențelor senzoriale este esențiala in dezvoltarea persoanelor cu autism.




Noi cercetări sugerează o posibilă direcție pentru tratarea autismului
- Tratamentul poate fi efectuat la domiciliu sau la școală, cu costuri reduse, conform studiului -


   În primul experiment pe oameni, încununat de succes, ce folosește un tratament cunoscut ca îmbogățire senzorio-motorie (sau: cu privire la mediul înconjurător), cercetătorii au documentat o ameliorare apreciabilă la băiețeii cu autism, în comparație cu cei tratați prin terapii comportamentale tradiționale, conform cercetării publicate de APA (American Psychological Association).
   Argumentația pentru noul tratament își are baza în faptul că copiii autiști au în mod obișnuit probleme senzoriale, cele mai întâlnite implicând mirosul și sensibilitatea tactilă. Bazându-se pe zeci de ani de lucru asupra animalelor, ce documentează efectele profunde ale îmbogățirii senzorio-motorii asupra rezultatelor comportamentale și neurologice, autorii studiului au previzionat că o îmbogățire similară la copiii autiști va avea efecte benefice.
„Deoarece părinții le pot furniza copiilor lor îmbogățirea senzorială folosind obiecte aflate în mod obișnuit în locuință, această terapie oferă o opțiune cu costuri reduse pentru creșterea progresului copiilor lor”, a declarat Cynthia C. Woo, PhD, om de știință și coordonator de proiecte la University of California Irvine, coautor al studiului.
   Studiul, care a fost publicat online în revista APA „Behavioral Neuroscience”, a implicat 28 de băieți autiști, cu vârsta între 3 și 12 ani. Cercetătorii au împărțit băieții în două grupuri, în funcție de vârsta lor și severitatea autismului. Vreme de șase luni, ambele grupuri au participat la terapie comportamentală standard, însă băieții aparținând unuia dintre grupuri au efectuat, de asemenea, exerciții de îmbogățire senzorio-motorie zilnic.
   Părinții fiecăruia dintre cei 13 băieți din grupul de îmbogățire senzorio-motorie au primit un set ce conținea uleiuri esențiale precum cele de măr, levănțică, lămâie și vanilie, pentru stimularea simțului mirosului. Pentru simțul tactil, setul conținea covorașe pătrate de plastic, spumă de ras, un preș de cauciuc pentru chiuvetă, aluminiu, șmirghel fin, fetru și bureței. Setul a mai inclus covorașe, bucăți de pardoseală, perne, carton și folie cu bule de aer, pe care părinții le-au întins pe podea pentru a crea un traseu de mers multitexturat. Printre obiectele pe care copiii urmau să le manevreze s-au numărat o pușculiță cu monede de plastic, fructe de plastic în miniatură și o undiță mică de pescuit, cu cârlig magnetic. Au mai fost folosite multe obiecte casnice, cum ar fi boluri pentru păstrat apa la diferite temperaturi, în care copilul urma să-și înmoaie o mână sau un picior, și linguri de metal pe care părinții să le încălzească ori răcească și să atingă pielea copilului cu ele.
   Cercetătorii i-au instruit pe părinții copiilor din grupul de îmbogățire senzorială să conducă două ședințe pe zi, a câte patru-șapte exerciții implicând diferite combinații de stimuli senzoriali pentru atingere, temperatură, văz și mișcare. Fiecare ședință a avut nevoie de 15-30 de minute pentru a fi realizată. De asemenea, copiii au ascultat muzică clasică o dată pe zi.
   După șase luni de terapie, 42% dintre copiii din grupul de îmbogățire senzorială au făcut progrese considerabile în comportamente precum relaționarea cu oamenii și răspunsul la priveliști și sunete, în comparație cu 7% din grupul de îngrijire standard, conform studiului. Copiii din grupul de îmbogățire senzorială și-au îmbunătățit, de asemenea, scorurile pentru funcția cognitivă, care acoperă aspecte ale percepției și raționării, în vreme ce scorurile medii pentru copiii din grupul de îngrijire standard au scăzut. În plus, 69% dintre părinții din grupul de îmbogățire senzorială au raportat o îmbunătățire în simptomele generale de autism ale copiilor lor, în comparație cu 31% dintre părinții din grupul de îngrijire standard – au declarat autorii studiului.
„Îmbogățirea senzorială poate foarte bine să fie o terapie eficientă pentru tratarea autismului, în special la copiii mai mărișori”, a spus Michael Leon, PhD, profesor de neurobiologie la University of California Irvine, coautor al studiului.
„Este un studiu interesant din mai multe motive”, a declarat Mark Blumberg, PhD, editor la „Behavioral Neuroscience”. „Este bine conceput, se întemeiază pe descoperiri bine-cunoscute din numeroase experimente ce au folosit animale și se adresează nevoii critice de a se găsi tratamente eficiente pentru autism. În mod evident, următorul pas trebuie să fie replicarea acestor rezultate într-un studiu la o scară mai largă.”
   Înaintea experimentului, majoritatea copiilor din ambele grupuri urmau tratamentul standard pentru autism, analiză comportamentală aplicată, care implică în mod obișnuit 25-40 de ore pe săptămână cu un personal calificat, vreme de mai mulți ani – spune studiul. Unii copii din ambele grupuri mai făceau de asemenea logopedie, terapie a abilităților sociale, fizioterapie pentru motricitatea fină sau terapie ocupațională cu diferite tipuri de exerciții. Majoritatea terapiilor curente pentru autism trebuie să fie începute la o vârstă foarte fragedă pentru a fi eficiente, în vreme ce îmbogățirea senzorială a funcționat pentru băieți și în vârstă de până la 12 ani, a mai spus studiul.
   Cercetătorii conduc acum un studiu clinic randomizat mai larg, ce include și fete. Alt pas următor important va fi să se testeze terapia îmbogățirii senzorio-motorii atunci când copiii nu beneficiază și de alte tratamente standard, au notat autorii.

Contact:

Referință bibliografică: 
„Environmental Enrichment as an Effective Treatment for Autism: A Randomized Controlled Trial”, Cynthia C. Woo, PhD, & Michael Leon, PhD, Department of Neurobiology and Behavior, University of California Irvine, în „Behavioral Neuroscience”, vol. 127, no. 4.


Sursa: The American Psychological Association

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu