joi, 25 septembrie 2014

Apa- mediul prin care copiii cu autism pot fi fericiti!


     
     
     In urma articolului "Fuga de acasa a copiilor cu autism" trageam un semnal de alarma asupra faptului ca “majoritatea deceselor la copiii disparuti provin prin inec.” La solicitarea multor parinti am cautat un club de inot si un antrenor cu experienta in lucru cu copiii cu dizabilitati.   Mircea Purcaru (MP)  este student in anul 6 la facultatea de medicina generala din cadrul UMF “Carol Davila” si totodata, antrenor de inot al clubului Aqua Sport!(contact: www.aqua-sport.ro , Facebook: Aqua Sport)

     Salut Mircea! Stiind ca esti atat student la medicina cat si antrenor de inot, as dori sa iti pun cateva intrebari in legatura cu copiii cu autism si cursurile de inot.
MP: Salut!
     Ce parere ai despre copiii cu autism si cum este sa lucrezi cu ei?
MP: Copiii cu autism sunt extraordinari,  iar lucrul cu ei iti ofera o satisfactie superioara lucrului cu oricare alt copil.
     De ce spui asta?
MP: In primul rand fiecare copil cu autism este o provocare pentru un antrenor de inot. De fiecare data trebuie sa te mulezi perfect pe stilul de comportament al copilului si trebuie sa te straduiesti sa ii atragi atentia cat mai mult asupra ta. De fiecare data trebuie sa incerci alte metode, insa cel mai important lucru este sa ai rabdare. In al doilea rand, este minunat sa vezi cum, odata cu trecerea timpului, copilul ajunge sa faca progrese nu doar in ceea ce priveste inotul, cat si in viata de zi cu zi.
    Crezi ca inotul ajuta la imbunatatirea comportamentului copilului si in afara bazinului?
MP: Sunt sigur de asta. Este un lucru demonstrat ca una dintre terapiile prin care se incearca recuperarea unui copil cu autism este inotul. Iar partea buna este ca acest lucru nu este valabil doar in carti, ci chiar si in viata de zi cu zi.
     Dar nu este periculos inotul pentru un copil cu autism?
MP: Daca este facut cu antrenorul potrivit, nu este absolut deloc periculos.  Un copil cu autism poate ajunge in cateva luni sa inoate de unul singur fara nici un fel de ajutor. Ca sa nu mai vorbim de faptul ca cei mai multi copii cu autism se simt mult mai bine in apa decat pe uscat. Deci ii oferi copilului nu doar o sansa mai mare de a se reabilita, cat si multa fericire.
     Cam care crezi ca ar fi principalele atuuri ale inotului pentru un copil cu autism?
MP: Asa cum am spus mai sus, multi se simt mai bine in apa decat pe uscat. De asemenea s-a demonstrat ca inotul creste concentrarea copilui,  il ajuta in adoptarea unor obiceiuri mai sanatoase in ceea ce priveste alimentatia si somnul, imbunatateste dezvoltarea neuromotorie si aptitudinile sportive. Si nu in ultimul rand, inotul pentru un copil cu autism este o metoda foarte buna pentru acesta de a se simti in largul lui si de a fi fericit.
    Multumesc pentru amabilitate!

MP: Cu multa placere!

Contact: Facebook: Terapie Aba

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu